Als je zwanger bent wil je je natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden op de bevalling. Vaak gaan aanstaande moeders op zwangersschapscursus en yoga is de laatste jaren steeds populairder geworden. Zwangerschapsyoga helpt je om zowel je zwangerschap als je bevalling intenser en meer ontspannen te ervaren en de meeste vrouwen hebben er tijdens de bevalling veel profijt van. Heel goed dus om wat rustiger en zekerder te worden over de komende periode en de bevalling.
Wanneer beginnen?
Omdat yoga eigenlijk voor iedereen heel gezond is kun je al in de tiende week zwangerschap beginnen. Een veel gehoorde fijne bijkomstigheid is dat het ook kan helpen tegen de misselijkheid. De meeste aanstaande moeders beginnen tussen de twaalfde en zestiende zwangerschapsweek. Ze weten dan meer over het verloop van de zwangerschap en zijn al meer gewend geraakt aan het zwanger zijn. Ben je meer dan zestien weken zwanger en wil je alsnog zwangerschapsyoga gaan doen? Dit kan ook prima omdat klachten als bekkenpijn en onderrug pijn goed te verhelpen zijn met yoga oefeningen. Je kan er zelfs mee doorgaan tot vlak voor de uitgerekende datum.
Lees ook: Pak 15% korting met deze Superdry kortingscode
Wat leer je?
Yoga tijdens de zwangerschap zorgt ervoor dat je alle veranderingen in je lichaam bewuster meemaakt. Door de yoga-houdingen en verschillende oefeningen (die je ook thuis kunt doen) bouw je kracht en souplesse op en leer je beter te luisteren naar je intuïtie. Je versterkt voeten, benen, bekkenbodem, onderrug, en versoepelt de heupen en schouders, waardoor de kans op klachten rond deze plekken veel kleiner is. Yoga staat bekend om de speciale ademhalingstechnieken waarmee je rust en ontspanning ervaart wat tijdens de bevalling goed van pas zal komen. Ook als je nog geen enkele ervaring hebt met yoga is zwangerschapsyoga aan te raden.
De bekende partnerles
Vaak wordt zwangerschapsyoga gegeven in groepsverband met andere zwangere vrouwen maar je kunt het natuurlijk ook alleen doen tijdens privélessen. Wel kan het fijn zijn om ervaringen te delen met vrouwen die precies in dezelfde fase zitten als jou. En dan is er natuurlijk de bekende partnerles. Niet elke man kijkt er naar uit maar ook bij yoga hoort dit erbij. Vaak hoef je geen gênante houdingen aan te nemen en je in allerlei moeilijke houdingen te manoeuvreren. Het is juist een les waarbij contact met elkaar heel centraal staat en waarin je (beval) partner verteld word wat hij of zij kan doen als de weeën begonnen zijn. Ook komt de verdere rol van je partner, bevallingshoudingen en de voorwaarden voor een optimale bevalling aan bod waardoor je samen met meer vertrouwen de bevalling tegemoet zal gaan.
Beeld: publicdomainpictures.net