Het 10 minuten gesprek kennen we allemaal. Hét moment waarop je wordt bijgepraat over de prestaties, de dingen die nog lastig gaan en het gedrag van je kind. Toch zien veel jonge ouders op tegen deze gesprekjes. Vaak is de tijd gewoonweg te kort om uitgebreid verslag te krijgen en al je vragen te stellen. Bereid je daarom een beetje voor, dit scheelt echt!
Ook leuk om te lezen:
Kortingscode Bol.com van 10% op je aankoop
Het is een update
Het 10 minuten gesprek voor je kleine deugniet is echt bedoeld om even met elkaar te kijken wat er goed gaat met je kind, en wat minder goed. Soms laat de juf of meester werkjes of schoolmateriaal zien en vertelt ze daar iets over. Je kunt positieve dingen over je kind horen, maar natuurlijk ook minder leuke. Ben je het ergens niet mee eens? Schiet niet meteen in de verdediging. Je hoeft niet meteen te reageren, je kunt het best even laten bezinken en er later op terugkomen in een apart gesprek. Een 10 minuten gesprek is alleen een korte update over je kind tijdens de schooluren.
Stap positief de klas in
Het scheelt enorm als je het gesprek in gaat met een positieve houding. Ook al is de leerkracht niet helemaal je type; toon tóch waardering voor het werk en geef een compliment. Een tip om het gesprek goed te beginnen: noem aan het begin van het gesprek een voorbeeld van iets waar je kind zich positief over uitlaat thuis. Dat schept meteen een prettige en vriendelijke sfeer. Probeer ook altijd positief af te sluiten, ook al liep het gesprek niet helemaal zoals je wilde. Jij en de leerkracht hebben tenslotte hetzelfde belang voor ogen: dat van je kind.
Ook leuk om te lezen:
HEMA stopt met jongens en meisjes label in kinderkleding
Een beetje voorbereiding is oké
Besef dat 10 minuten echt heel erg kort zijn. Voordat je het weet sta je weer buiten en heb je meer dan de helft niet kunnen vragen. Schrijf de belangrijkste dingen daarom van te voren op. Tien minuten is kort. Daarom kan het prettig zijn om van tevoren al een paar vragen op papier te zetten voor het 10-minutengesprek en probeer dit te beperken tot de echt belangrijke dingen. Stel ook vragen als je vindt dat de leerkracht te vaag is. Wat verstaat de juf er precies onder als je kind ‘heel druk’ is of ‘sociaal niet handig’ doet? Op die manier onstaan er geen misverstanden en sluit je met een veel fijner gevoel af.