Ze zijn soms in het park te vinden. Even proeven en je weet of ze rijp zijn! Bij jou in de buurt zijn vast ook bramen in het wild te plukken. Dus ik zeg plukken (of kopen) en dan is het tijd om er wat lekkers van te maken! Bramentaartjes bijvoorbeeld. Gezellig om met je kind te doen in de vakantie (als je die nog hebt).
Hét recept
Ingrediënten voor 12 taartjes
Voor het deeg:
- 300 gram bloem
- 100 gram rietsuiker
- 200 gram koude roomboter, in blokjes gesneden
- 1 flinke snuf zout
- 1 ei
- 2 eetlepels ijskoud water
- 1 halve theelepel citroenrasp
- De vulling van 1 vanille stokje (of een paar druppels vanille essence)
Voor de vulling:
- 450-500 gram verse Bramen
TIP: Proef of de bramen zoet zijn. Zijn ze zuur? Bestrooi ze dan met wat poedersuiker of honing.
Voor het bakken:
- 1 Muffin vorm (voor 12 personen)
- Een beetje boter om de vorm mee in te vetten
- 1 grote ronde beker of uitsteker (doorsnede van ong.11-12cm)
- Beetje melk of eigeel voor het bestrijken van de taartjes
Bramen taartjes maak je zo:
1) Weeg eerst alles af en zet het klaar.
2) Doe dan de ingrediënten voor het deeg in een mengkom of in je keukenmixer; bloem, rietsuiker, zout, roomboter, ei, citroenrasp, vanille en het ijswater. Mix dit door elkaar tot er een mooie deegbal ontstaat.
3) Kneed het nog even goed door met de hand, maak het dan tot een platte rechthoek. Stop het in een plastic zak en leg het deeg voor een half uur weg in de koelkast.
4) Vet ondertussen de muffinvorm in en verwarm de oven voor op 180 graden.
5) Was de bramen en laat ze goed uitlekken.
6) Pak het deeg en rol het uit op je aanrecht tot het ongeveer een halve cm dik is. Steek er dan met een grote beker of uitsteker 12 ronde cirkels uit. Leg deze in de muffin vorm.
7) Vul de vormen nu met de bramen. Je kind kan hier heel goed bij helpen!
8) Maak van het overgebleven deeg dunne rolletjes en leg deze kruislings over de bramen taartjes heen. Druk ze vast op de randjes.
9) Bestrijk de taartjes met een beetje melk of ei en zet ze in de oven.
10) Bak ze dan in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Laat ze 10 minuten in de bakvorm afkoelen en haal ze er dan uit om ze verder te laten afkoelen op een ovenrek. Eet smakelijk!
Beeld: Pixabay