Een baby begint natuurlijk altijd met melk, waarbij het beste de melk van de moeder is. Niet iedere baby begint met deze melk, maar dit schijnt wel het meest gezond te zijn. Na enige tijd is het natuurlijk de bedoeling dat de baby ook andere dingen gaat eten en drinken, maar wanneer is dat moment eigenlijk? Hoe weet je of jouw baby klaar is om de overstap naar vast voedsel te maken en gaat dat dan ook meteen goed of moet je je nog ergens op voorbereiden?
Iedere baby reageert anders!
Het is bij iedere baby anders. De ene baby is hierin sneller dan de andere. Kijk het dus ook aan wanneer jouw baby neigt naar vast voedsel. Het is hoe dan ook aangeraden om het vanaf vier maanden te proberen. Probeer iets kleins en bouw het op. Het is ook niet van de een op de andere dag overstappen op vast voedsel. Je laat dit gaan in een overgang waardoor het voor de baby gemakkelijker is om te wennen aan vast voedsel.
Vaste voeding is kwestie van proberen
Je kunt proberen om een lepeltje in de mond van de baby te doen. Als dit niet wil, is er nog sprake van een bepaald reflex. Als het wel wil, is dat goed nieuws. Je kunt dan iets op de lepel leggen en proberen te geven. Het is eerst een kwestie van bijvoeding waarbij de melk nog steeds het meest belangrijk is. Na zes maanden eet jouw baby, als het goed is, steeds meer vaste voeding en wordt dit de hoofdvoeding. Let op dat dit per baby nog verschillend is. Het kan gebeuren dat jouw baby hierin wat moeilijker is of juist wel al eerder eet. Het is een kwestie van uitproberen wat jouw kind al wil en wat nog niet mogelijk is. Als je echt twijfelt, kun je altijd contact opnemen met een huisarts.
Beeld: Flickr