We kennen het allemaal: de tablet als babysit, als tafelgenoot, als vriendje of speen. De tablet is bijna niet meer weg te denken uit onze huishoudens van tegenwoordig. En als we eerlijk zijn, is het af en toe ook best handig om je kind een filmpje te laten kijken als je bijvoorbeeld aan het koken of telefoneren bent. Maar er zijn ook verschillende bronnen die aangeven dat de ontwikkeling van onze jonge kinderen in gevaar komt door het vaak gebruiken van dit apparaat.
Taalontwikkeling
Uit verschillende onderzoeken is gekomen dat baby’s van zeven tot zestien maanden die meer tijd achter een scherm doorbrengen, een kleinere woordenschat hebben. Bij kinderen onder de 2 jaar die naar Sesamstraat keken, waren geen of negatieve gevolgen voor de taalontwikkeling te zien, terwijl het bij kinderen tussen de 3 en de 5 jaar juist wel een positief effect heeft op de taalontwikkeling. Ook is onderzocht dat kinderen die veel naar ‘babyfilmpjes’ keken toen ze baby waren, op een leeftijd van 3 jaar meer moeite hadden met het verwerken en onthouden van informatie.
Slecht voor de ogen
Te lang achter een scherm doorbrengen is natuurlijk slecht voor de ontwikkeling van de ogen van kinderen. Dit geld ook voor bijvoorbeeld tv kijken. Uit recent onderzoek blijkt dat het bijziendheid kan veroorzaken. Daarom wordt geadviseerd om kinderen niet langer dan een uur achter een scherm te laten zitten en ze verder natuurlijk lekker veel buiten te laten spelen!
Écht ervaren is veel beter
Een kind heeft het nodig om dingen ‘echt te ervaren’, dus te voelen, proeven en ruiken. Daarbij is echt contact met andere mensen cruciaal voor de ontwikkeling van kinderen. Vooral jonge kinderen leren vooral door te voelen: de sensomotoriek. De sensomotorische ontwikkeling is heel belangrijk voor kinderen, omdat ze daardoor zichzelf en de wereld om zich heen leren kennen. Te weinig mogelijkheden voor deze vorm van ontwikkeling kan schadelijk zijn voor de sociale-, reken- en taalontwikkeling.
Beeld: Pixabay