We weten allemaal dat huid-op-huidcontact goed is voor je pasgeboren baby. Hij wordt er rustig van, blijft beter op temperatuur en het stimuleert zijn natuurlijke gedrag. Wordt je baby te vroeg geboren, dan loopt hij dat eerste intensieve contact vaak mis. Door regelmatig te kangoeroeën of buidelen kun je die gemiste tijd samen inhalen.
Wat is kangoeroeën nou precies?
Bij kangoeroeën wordt je baby met alleen een luier aan op je blote borst gelegd. Dat kan zodra hij stabiel is. Om te zorgen dat jullie warm blijven word je toegedekt met een deken. Je baby vindt het fijn als je hem tijdens het kangoeroeën stevig vasthoudt. Buidelen laat niet alleen je baby ontspannen, maar jou ook! Als huid-op-huidcontact met de moeder niet gelijk mogelijk is, bijvoorbeeld door een keizersnede, dan kan dat ook met de vader. Het liefst buidel je vaker op een dag. Minimaal 1 uur per keer, maar het liefst langer. Wat mogelijk is voor jouw baby kun je overleggen in het ziekenhuis.
Geweldig om te doen
Natuurlijk is kangoeroeën alleen al heerlijk omdat je zo lekker aan je pasgeboren baby kunt snuffelen, maar het heeft meer voordelen: moeders hebben minder last van stuwing en voelen zich minder angstig de eerste dagen na de bevalling. Kolf je voor je baby, dan zul je na het buidelen ook makkelijker een toeschietreflex krijgen. Is je baby te vroeg geboren, dan wordt dat eerste contact vaak verstoord. En juist voor zieke of te vroeg geboren kinderen is huid-op-huidcontact extra belangrijk. Het zorgt voor een goede hechting, waardoor je kindje zich in alle opzichten optimaal kan ontwikkelen.
Antistoffen
Door te buidelen sta je in direct contact met je baby. Je snuffelt aan zijn hoofdje en geeft hem kusjes. Daardoor pik je ook de (ziekenhuis)bacteriën op die je baby bij zich draagt. Geef je borstvoeding, dan zorgt het kangoeroe contact ervoor dat je versneld de goede antistoffen aanmaakt die door jouw melk bij je kind terechtkomen. Een extra voordeel voor te vroeg geboren baby’s dus.
Beeld: Pixabay